פרויקט חדשני חברה דנית לארכיטקטורה בשם "Bjarke Ingels Group) "BIG). הפרויקט היומרני אמור להקים גן חיות פתוח בו לבעלי החיים ולמבקרים הרגשה של חוסר גבולות וחשיפה הדדית מוחלטת. הרעיון של גן חיות פתוח קיים כבר שנים רבות למעשה עוד מימיו של קארל הגנבאק במאה ה-19(סיקור נרחב בעבודתי על עתיד גני חיות כאן).
בראיון שערך הארכיטקט Architect Bjarke Ingels לרדיו האמריקאי NPR, ציין Ingels שבעלי החיים שיכנו בגן החיות העתידני יהיו רק כאלה שאוהבות לחיות בחברה. גן החיות אמור לתת למבקרים תחושה של קירבה וחשיפה מלאה לבעלי החיים בסביבתם הטבעית. בגן החיות יהיו שלושה אזורים מרכזיים – אסיה, אמריקה ואפריקה. בעלי החיים ישכנו במתחמים בקבוצות והמבקרים ינועו במתחמים כאילו היו בספארי. נתן לצפות באוסף תמונות מרשים מתכנית החברה כאן.
התכנית מרשימה למדי אבל היא מעלה שאלות לא פשוטות לגבי ההיגיון שבבניית מפעל אנושי עצום ויקר כל כך. במרכז העניין השאלה מהוא גן חיות? האם מפעל אדריכלי מדהים ככל שיהיה מסוגל לתת באמת תחושה של טבעיות? באיזה מחיר? האם לא עדיף להשקיע את הכספים בתכניות שימור מקומיות באפריקה או במקומות אחרים בהם בעלי חיים נמצאים במצוקה קיומית אמתית? האם נתן לחקות בסביבה אנושית במדינה אירופאית קרה כמו דנמרק את הטבע האפריקאי או האסייתי? האם בעלי החיים החברותיים לדבריו של Ingels לא יהיו בעצם בעלי חיים מבויתים עם קירבה וסמיכות כה גדולה לבני האדם?
נדמה שהפרויקט אם יקום ייתן תשובה בראש וראשונה, לרצון להרוויח כסף ולצורך ליצר מסגרת רעיונית 'חיובית' לרעיון המיושן והמזיק ששמו גן חיות.
[pullquote-right]
אל תומרו "גן חיות", אמרו "גן בעלי חיים", הרבה דברים יהיו אז ברורים יותר.
[/pullquote-right]